Redacteur Carel Goseling schrijft dat de VS ‘geen nieuwe kernwapens’ meer zullen ontwikkelen (BD 7/4). Helaas klopt dat niet helemaal: het akkoord dat de presidenten Obama en Medvedev donderdag in Praag ondertekenden, is juist volstrekt helder over het behouden en moderniseren van de nucleaire slagkracht van de VS. Kleiner maar fijner, zogezegd.
Er worden nieuwe onderzeeërs, intercontinentale raketten en kruisvluchtwapens met kernkop ontworpen en ontwikkeld met het oog op vervanging van de huidige systemen, na 2020. Het (aangevraagde) budget voor het hele militaire kernwapenprogramma wordt aanzienlijk verhoogd, met 9,8% naar meer dan $7 miljard. Een deel van die vernieuwing betreft ook de kernbommen op luchtmachtbasis Volkel. Ze worden niet teruggetrokken, een eventueel besluit daartoe is aan de NAVO. Intussen worden deze atoombommen gemoderniseerd.
De JSF-bommenwerper, die misschien in Nederland de F16 gaat vervangen, wordt geschikt gemaakt om de kernwapentaak over te nemen. Gezien ook het feit dat Obama weigert een beleid te voeren waarbij de VS niet als eerste kernwapens zal inzetten, moet het optimistische beeld toch wat worden bijgesteld. Het gaat inderdaad om een aanzienlijke reductie van het aantal kernwapens maar niet om reële stappen naar nucleaire ontwapening. Daarvoor is een nieuw verdrag nodig.
Brabants Dagblad