JSF is juist bedoeld voor atoomtaak

De handhaving van de nucleaire taak van de Nederlandse luchtmacht is onderbelicht gebleven in een zitting over de aanschaf van de JSF. Minister Hennis, die werd ondervraagd in de Tweede Kamer op 6 november over de toekomst van de krijgsmacht, ontkende in alle toonaarden dat de keuze voor de JSF verbonden was aan de mogelijkheid om die atoomtaak voort te zetten door de aanschaf van dat vliegtuig. Lees verder “JSF is juist bedoeld voor atoomtaak”

Sterk bewijs kernwapens in Volkel

In het artikel over de modernisering van de Amerikaanse B61-kernwapens die zijn toegewezen aan de Navo (Trouw, 13 juli) worden drie voormalige bewindslieden (Lubbers, Van Agt en Stemerdink) aangehaald die alle drie hebben verklaard dat er in de tijd dat zij aan het bewind waren, inderdaad kernbommen op luchtmachtbasis Volkel lagen. De grote vraag is nu of dat nog steeds zo is – het beleid van elke zittende regering is immers om aanwezigheid van kernwapens te bevestigen noch te erkennen. Lees verder “Sterk bewijs kernwapens in Volkel”

Geen nieuw standpunt over kernwapenreducties in toespraak Obama

In het artikel over Obama’s toespraak in Berlijn beschrijft Juurd Eijsvoogel de beloftes van Obama over de ‘oude kernbommen’ (onder andere die op Volkel in Nederland) als volgt: ‘De onderhandelingen zouden ook gericht moeten zijn op ‘stevige reducties’ van de ’tactische kernwapens’ (nrc.next 20 juni 2013). Dat is echter geen nieuw standpunt Lees verder “Geen nieuw standpunt over kernwapenreducties in toespraak Obama”