Europese legers werken steeds vaker samen. Dat gebeurt om praktische redenen, meestal om kosten te besparen, maar het is daarbij wel van belang dat landen zelf kunnen blijven bepalen over de inzet van hun troepen. Lees verder “Europese militaire samenwerking zet soevereiniteit onder druk”
Inval in Irak was meer dan ‘fout’
Uw commentaar over de buitenlandse bemoeienis in Irak (7 januari) heeft een eufemistische, zo niet misleidende toonzetting. Lees verder “Inval in Irak was meer dan ‘fout’”
JSF kan atoombom dragen
Handhaving van de nucleaire taak van de Nederlandse luchtmacht is onderbelicht gebleven in het debat over de JSF. Ondanks ontkenningen van minister Hennis over deze relatie is die al jaren geleden door het Pentagon bevestigd. Lees verder “JSF kan atoombom dragen”
JSF is juist bedoeld voor atoomtaak
De handhaving van de nucleaire taak van de Nederlandse luchtmacht is onderbelicht gebleven in een zitting over de aanschaf van de JSF. Minister Hennis, die werd ondervraagd in de Tweede Kamer op 6 november over de toekomst van de krijgsmacht, ontkende in alle toonaarden dat de keuze voor de JSF verbonden was aan de mogelijkheid om die atoomtaak voort te zetten door de aanschaf van dat vliegtuig. Lees verder “JSF is juist bedoeld voor atoomtaak”
Drones: kritische kanttekeningen
Steeds meer landen investeren in de ontwikkeling en productie van drones. Deze onbemande systemen geven hen de mogelijkheid zonder risico voor eigen personeel precisieaanvallen uit te voeren. Lees verder “Drones: kritische kanttekeningen”
Koude Oorlog is nog steeds niet afgelopen
Nog altijd zijn kernwapens een bedreiging voor het voortbestaan van de wereld. 68 jaar na Hiroshima en Nagasaki is het hoog tijd om echte stappen te zetten, stelt Karel Koster. Lees verder “Koude Oorlog is nog steeds niet afgelopen”
Staatsspionage tegen de burgers in de VS
Door de uitgebreide aandacht in de media voor Julian Assange als boegbeeld van de WikiLeaks organisatie en Bradley Manning als de klokkenluider die grote hoeveelheden informatie doorgaf, hebben we de neiging om de achterliggende aanleidingen van hun onthullingen uit het oog te verliezen. Lees verder “Staatsspionage tegen de burgers in de VS”
Sterk bewijs kernwapens in Volkel
In het artikel over de modernisering van de Amerikaanse B61-kernwapens die zijn toegewezen aan de Navo (Trouw, 13 juli) worden drie voormalige bewindslieden (Lubbers, Van Agt en Stemerdink) aangehaald die alle drie hebben verklaard dat er in de tijd dat zij aan het bewind waren, inderdaad kernbommen op luchtmachtbasis Volkel lagen. De grote vraag is nu of dat nog steeds zo is – het beleid van elke zittende regering is immers om aanwezigheid van kernwapens te bevestigen noch te erkennen. Lees verder “Sterk bewijs kernwapens in Volkel”
Geen nieuw standpunt over kernwapenreducties in toespraak Obama
In het artikel over Obama’s toespraak in Berlijn beschrijft Juurd Eijsvoogel de beloftes van Obama over de ‘oude kernbommen’ (onder andere die op Volkel in Nederland) als volgt: ‘De onderhandelingen zouden ook gericht moeten zijn op ‘stevige reducties’ van de ’tactische kernwapens’ (nrc.next 20 juni 2013). Dat is echter geen nieuw standpunt Lees verder “Geen nieuw standpunt over kernwapenreducties in toespraak Obama”
Bilderberg
Mooie column van Bert Wagendorp over het Koude Oorlog-relict Bilderberg (Ten eerste, 6 juni). Lees verder “Bilderberg”