Eurometaal levert granaten aan Turkije

Het Zaanse munitiebedrijf Eurometaal, gedeeld eigendom van de Duitse onderneming Nobel, het Zwitserse bedrijf Oerlikon en de Nederlandse staat, levert deze maand 18.000 artilleriegranaten aan Turkije.

De granaten zijn van een Amerikaans ontwerp, in licentie gebouwd door Eurometaal samen met het Britse bedrijf Valentec, die de ontstekers maakt.
Het Turkse leger is uitgerust met 155 mm houwitsers en is dus in staat om de munitie in te zetten tegen Koerdische guerrilla’s. In het zuidoosten van Turkije woedt een hevige oorlog tussen de Turkse regering en Koerdische opstandelingen.
De M-483A1, waar het hier om gaat, wordt vanaf een afstand van 18 km op het doel afgevuurd door een 155 mm houwitser (een kanon) en draagt 88 kleinere granaten, bedoeld voor gebruik tegen ‘zachte’, ‘half-zachte’ en bepantserde doelen. Dit laatste schrijft Eurometaal in een Turkstalige advertentie in het in Turkije uitgegeven blad Turkish Defence and Aerospace Update’ (maart 1992). In de advertentie worden de kwaliteiten van de M-483 granaat uiteengezet voor potentiële Turkse klanten.
De bouw van de 18.000 granaten vindt plaats in de Eurometaal vestiging te Liebenau. Daarmee omzeilt het bedrijf de Nederlandse exportwetgeving: deze stelt immers geen beperking aan de export van diensten of kennis. Zo vallen de werkzaamheden van een aantal personeelsleden van het Zaanse bedrijf in Duitsland en Turkije te omschrijven. Wel moet Duitsland een vergunning verlenen voor de export van de granaten. De hulp van Eurometaal aan het oorlogvoerende Turkije gaat echter verder. Dat land is bezig zelf een produktielijn op te zetten voor M-483 granaten. Daarin worden ze bijgestaan door Nederlandse werknemers van Eurometaal. Over een paar maanden zal een fabriek in Turkije voorzien in alle behoeften van het Turkse leger. Die worden nu vermoedelijk ook zeer groot, vanwege de bloedige onderdrukkingsoorlog die door de Turkse regering gevoerd wordt tegen Koerdische opstandelingen in het zuidoosten van Turkije.

VD AMOK