Iran

In uw verslag van de conferentie over nucleaire veiligheid die in Zuid-Korea plaatsvond (Buitenland, 27 maart) beschrijft u de meningsverschillen tussen de VS en Rusland over een aantal kwesties, waaronder ‘de ontwikkeling van een Iraans kernwapen’.

Vervolgens haalt u Obama aan, die van de Iraniërs eist dat ze hun nucleaire ambities inperken. Zulke formuleringen suggereren dat er een Iraans programma bestaat om kernwapens te maken.
Maar de inlichtingendiensten van Israël en de VS hebben recentelijk nog via Amerikaanse ambtenaren aan de New York Times laten weten dat er geen bewijs is dat Iran een kernwapen bouwt. Dat was een herhaling van eerdere verklaringen van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta.
Ook in het rapport van het internationaal atoomagentschap (IAEA) van afgelopen november staat geen bewijs van een lopend kernwapenprogramma. De cruciale uraniumverrijkingsfase staat tot de dag van vandaag onder permanente inspectie van het agentschap.
Gezien de voorgeschiedenis van de oorlog tegen Irak in 2003 en de verdraaiing van de inlichtingen over de vermeende massavernietigingswapens van dat land, is dat bijzonder verontrustend. Een nucleair programma is niet hetzelfde als een kernwapenprogramma.

de Volkskrant