Nucleaire hulp aan Syrië

In uw verslag over de vermeende nucleaire hulp van Noord-Korea aan Syrië (Trouw van vrijdag) schrijft u het volgende: “De meeste bronnen houden het op een reactor die Syrië illegaal zou hebben willen bouwen.” Terecht wijst u er op dat de bronnen tegenstrijdig zijn.

Toch is er eerder wel iets over gezegd door directeur El-Baradei van het Internationaal Atoomagentschap, dat deze zaken in de gaten houdt.
Onderzoeksjournalist Seymour Hersh (The Newyorker, 11 feb 2008) citeerde hem in een artikel als volgt: “Onze deskundigen, die de satellietbeelden zorgvuldig geanalyseerd hebben, zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat dit gebouw een nucleaire faciliteit is.” In een eerder gehouden interview voor CNN verklaarde El-Baradei dat de IAEA geen informatie had gekregen over geheime nucleaire activiteiten in Syrië en vroeg zich af waarom deze niet was doorgegeven.
De nieuwe maar anonieme Israëlische bronnen die in het Amerikaanse Congres werden aangehaald moeten mijns inziens uitermate kritisch worden bekeken. Oncontroleerbare beweringen werden eerder al eerder gemaakt over de zogenaamde massavernietigingswapens van Irak, met de bekende gevolgen.

Trouw