Obama beperkt gebruik kernwapens

Uw correspondent trok een nogal vergaande conclusie in zijn verslag over het nieuwe Amerikaanse nucleaire beleidsdocument NPR. Hij schrijft dat de VS ‘geen nieuwe kernwapens meer zullen ontwikkelen’.
Helaas klopt dat niet helemaal: het NPR is juist volstrekt helder over het behouden en moderniseren van de nucleaire slagkracht van de VS – kleiner maar fijner, zogezegd.
Het (aangevraagde) budget voor het hele militaire kernwapenprogramma wordt aanzienlijk verhoogd.
Een deel van de vernieuwing betreft ook de kernbommen op luchtmachtbasis Volkel. Ze worden niet teruggetrokken, een eventueel besluit daartoe wordt aan de NAVO overgelaten. Intussen worden deze atoombommen (de zogenaamde B61-Mod11) gemoderniseerd.
De JSF-bommenwerper, die misschien in Nederland de F16 gaat vervangen, wordt geschikt gemaakt om de kernwapentaak over te nemen.
Gezien ook het feit dat Obama weigert een beleid in te voeren waarbij de VS niet als eerste kernwapens zal inzetten, moet het optimistische beeld toch wat worden bijgesteld. Het gaat inderdaad om een aanzienlijke reductie van het aantal kernwapens, maar geenszins om reële stappen naar nucleaire ontwapening. Dat zou moeten worden vastgelegd in een nieuw verdrag, dat niet, zoals het zojuist ondertekende START-verdrag alleen de aantallen beheerst, maar ze ook naar nul reduceert.

Dagblad De Limburger