Raketschild kan niet werken door decoys

Uw bericht over de opbouw van een raketschild (NRC, 27 september) wekt enige verbazing. Er zijn veel bedenkelijke kanten aan de opstelling van zo’n systeem, omdat het de opmaat vormt voor een nieuwe wapenwedloop. Een staat die over een raketschild beschikt, vergroot immers zijn offensieve strategische opties.

Het besluit om niettemin immense uitgaven te doen aan dit oorlogsproject impliceert dat het ‘doelverzadigingsprobleem’ is opgelost. In zijn brief aan de Kamer verwijst minister Hillen hiernaar, maar alleen in een scenario waarin meerdere aanvallende raketten worden afgevuurd. Dat is misleidend, omdat het doelverzadigingsvraagstuk ook geldt voor namaakdoelen (decoys) die elke raket kan meevoeren.
In de luttele seconden voordat de aanvallende raket de dampkring binnendringt, moeten alle decoys en de explosieve lading worden opgespoord en van elkaar onderscheiden. Alleen het juiste doel wordt vernietigd. In het artikel wordt een expert aangehaald die dit beschrijft als een beproefde technologie. Er valt echter ernstig te twijfelen aan het realisme van deze tests.

NRC